Jutphaas Wonen en Woonin ontvangen vergoeding van Gemeente Nieuwegein voor sneller duurzaam maken van sociale huurwoningen

Donderdag 14 december 2023 ondertekende gemeente Nieuwegein en woningcorporaties Jutphaas Wonen en Woonin een overeenkomst om energiearmoede aan te pakken bij Nieuwegeinse huurders. De twee woningcorporaties kunnen nu versneld aan de slag met het duurzaam maken van sociale huurwoningen in Nieuwegein. Hierdoor gaat het energieverbruik van huishoudens met een laag inkomen in een aantal huurcomplexen omlaag.

Nieuwegein

Foto: Ringnalda Fotografie. Op de foto v.l.n.r. Jordi Vermaas (Jutphaas Wonen), Katja van Boeijen (Woonin) en Marieke Schouten (gemeente Nieuwegein)

Huishoudens met energiearmoede zijn huishoudens die te maken hebben met een laag inkomen in combinatie met een hoge energierekening. De gemeente Nieuwegein heeft iets meer dan 1 miljoen euro ontvangen van de Rijksoverheid voor het aanpakken van energiearmoede. Het college heeft besloten om 80% hiervan als vergoeding aan de woningcorporaties uit te keren voor sneller en verder duurzaam maken van sociale huurwoningen.

Effectieve besteding geld
De gemeente heeft meerdere woningcorporaties gevraagd welk groot onderhoud naar voren gehaald kan worden. En daarnaast ook uitgebreid kan worden met extra energiemaatregelen. Woningcorporaties Woonin en Jutphaas Wonen hebben projecten ingediend die nu in aanmerking komen voor een dergelijke vergoeding.

Wethouder Marieke Schouten: ”Ruim 90% van de huishoudens met energiearmoede woont in een sociale huurwoning. Met deze vergoeding helpen we deze specifieke groep en brengen we voor hen de energierekening naar beneden. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot in deze onderhoudsprojecten van Jutphaas Wonen en Woonin verminderd waardoor het bijdraagt aan een energieneutraal Nieuwegein in 2040.”

Jordi Vermaas, Jutphaas Wonen: “Met de vergoeding hebben we het lopende verduurzamingsproject van onze 4 torenflats aan het Wenckebachplantsoen en Van Herwijnenplantsoen kunnen versnellen. We gaan nog meer verduurzamingsmaatregelen toepassen in dit project die bijdragen aan het substantieel verminderen van de woonlasten van onze huurders”.

Katja van Boeijen, manager Wonen Nieuwegein bij Woonin: “We staan voor een enorme verduurzamingsopgave. De vergoeding van de gemeente helpt ons in de opgave om woningen te verduurzamen naar energielabel A. De vergoeding investeren we in een groot aantal woningen van ons onderhoudsproject aan de Lijsterbesstraat. Uiteindelijk is ons streven om overal comfortabele en goed geïsoleerde woningen te verhuren.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk